Kynuté těsto: 500 g polohrubé mouky, 2 lžičky sušeného droždí, špetka soli, 1/4 l vlažného mléka, 2 vejce, 60 g krupicového cukru. Mouku smícháme s droždím, přidáme vlažné mléko, cukr, rozehřátou Heru, špetku soli a vejce. Těsto důkladně zpracujeme, přikryjeme a necháme v teple alespoň hodinu kynout. Pokud máme domácí pekárnu, nejdříve dáme tekuté přísady, potom sypké a použijeme program Těsto. Z vykynutého těsta vyválíme na plech vyložený pečícím papírem plát se zvýšenými okraji. Těsto poklademe okapaným ovocem. Poleva: 3 vejce, 1 smetana na vaření, 1 zakysaná smetana, 50 g Solamylu, 50 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, 1 lžička skořice. V misce smícháme vejce s cukrem, Solamylem, skořicí, rumem a oběma smetanami. Polevu nalijeme na koláč s ovocem a posypeme sekanými mandlemi. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut.