Salát s prosciuttem
45
3
4
Z artyčoků odkrojíme tvrdé vnější listy a ze zbytku odřežeme špičky. Odkrojíme i košťály a pak artyčoky rozkrájíme na čtvrtky. Povaříme je v mírně osolené vodě asi 15 minut, scedíme a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Rajče podélně překrojíme a z obou půlek vymačkáme tekutinu. Dužinu nakrájíme na kostičky, plátky žampionů a čtvrtky artyčoků dáme na mísu, pokapeme citronovu šťávou, osolíme, opepříme a mírně zakápneme olivovým olejem. Přimícháme pokrájené rajče a povrch poklademe tenkými plátky ovčího sýra. Na ozdobu můžeme použít plátky chemicky neošetřeného citronu. Vhodnou přílohou je opečený bílý toustový chléb, jen slabě potřený bylinkovým máslem.