Z másla a mouky připravte jíšku. Jemně ji opražte, přidejte hořčici, pak po malých dávkách přilévejte mléko. Nepřestávejte míchat, jinak by vznikly žmolky. Až začne bešamel houstnout a probublávat, odstavte ho z vařiče a nasypte do něj většinu sýru – hrst si nechte stranou. Troubu předehřejte na 220 °C, dejte vařit vodu do většího hrnce. Brambory nakrájené na plátky pět minut povařte, na tři minuty k nim přidejte i brokolici a květák a na poslední minutu mražený hrášek. Vše pečlivě sceďte, dejte si stranou tolik bramborových plátku, aby vám zbylo na celý povrch, a zbývající zeleninu opatrně zamíchejte do bešamelu. Přidejte i pažitku, osolte podle chuti a vše dobře promíchejte. Směs nalijte do zapékací mísy, na povrch naskládejte zbylé brambory, posypte odloženým sýrem a pečte dvacet až pětadvacet minut – dokud horní vrstva brambor nezezlátne.