Pro 4 osoby potřebujeme: 4 očištěné lilky, 3 polévkové lžíce olivovéh oleje, 300g mozzarelly (nakrájené na hodně tenké plátky, 4 plátky šunky (nakrájené nadrobno), 1 hrst majoránky a hrst bazalky (pokud možno obě čertsvé), 1 šálek smetany na šlehání OMÁČKA: 4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli (nakrájenou na plátky), 4 stroužky prolisovanéh česneku, 750g oloupaných rajčat (nakrájených na kolečka), 4 lžíce sekané čerstvé petrželky, 500ml horkého zeleninového vývaru, 1 lžíci cukru, 150ml bílého vína, sůl a pepř Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme cibuli a česnek, přidáme rajčata, petrželku, vývar, cukr a citronovou šťávu. Necháme dusit 15 minut. Vmícháme víno, osolíme a opepříme. Lilky nakrájíme podélně na plátky, povaříme 5 minut, necháme okapat a osušíme je. Polovinu rajčatové omáčky nalijeme do větší zapékací mísy, vymazané tukem. Vložíme polovinu lilků a pokapeme trochou oleje, pokryjeme je polovinou mozzarelly, šunky a bylinek, osolíme a opepříme. Takto vytváříme vrstvy a vše pak zalijeme smetanou. Posypeme parmezánem a pečeme 35-40 minut při 190°.