Vždy, když se chystám na dovolenou, kde je ubytování bez jídla, nebo několikadenní výlet do kempu, zavařím jídlo a pak nikde nemusím dlouho vyvářet nebo shánět restaurace. Zavařit se dají omáčky, guláše, ale i upečené maso, které přijde vhod při pěší túře. Pečené maso si každý připravuje podle svého oblíbeného receptu. Jen se musí hodně podlévat a pokud jdete na horskou túru, kde jde nesnažší vidličkou nabrat sousto, které se dá sníst bez řezání, maso by mělo být nakrájené na kousky 2x2 cm případně do 3 cm. Upečené naplníme do 3/4 sklenice, přidáme šťávu, která maso přikryje, proto hodně podléváme během pečení. Veškeré jídlo, které chceme zavařit, dáváme do čistých sklenic ještě horké. Utřeme okraje do čista a sucha, víčko také do čista a sucha, zavřeme a zavaříme. Zavařujeme 30 minut od bodu varu - hrnec by měl mít hladinu vody po nalnění sklenicemi a nalití vody max. do 3/4 hrnce, prvně dáme plotnu na maximum, v době varu však snížíme na mírnou teplotu s přiklopenou poklicí (pokud možno vůbec neodkrýváme, raději snížíme teplotu). Po 30 minutách plotnu vypnem a nejlépe ještě můžeme nechat zavřený hrnec na plotně několik hodin. Jak říkám - pro jistotu. Jednou se stalo, že nějaká sklenice byla špatně zavřená, při otevření "nezasyčela" a jelikož od zavaření uběhlo 14 dní, raději se celý obsah vyhodil, taková sklenice může v sobě obsahovat jed. Špatně zavřenou sklenici nikdy nejezte!