Z hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru, špetky soli, másla, žloutku a smetany vypracujeme těsto, které pak necháme ve fólii 30 minut odpočinout v chladu.
Tvaroh rozmícháme se 100 g moučkového cukru, vanilkovým cukrem, bílkem a citronovou kůrou.
Do kastrůlku vsypeme mák a krupicový cukr, přilijeme mléko a krátce povaříme. Vychladlou nádivku dochutíme skořicí.
Těsto rozválíme na obdélník, potřeme makovou, pak tvarohovou náplní a navrch dáme rybíz zbavený stopek. Delší okraje přeložíme, potřeme vajíčkem a pečeme asi 35 minut při 180°.
Tak metynku znám jen kynutou, závin je jednodušší a Kerkonošská metynka taky - určitě zkusím obě varianty.
Odpovědět
Bábrle Inka |26. května 2013
VELKAKOKI: Kérkonošská metýnka - 1 vejce, 1 hrnek cukru, 1 hrnek pol. mouky, 1 hrnek hr. mouky, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 prdopeč ..... Vše smícháme v jedné míse, vlijeme na plech, poklademe ovocem, možno i tvarohem, posypeme drobenkou a pečeme asi 25 minut při 200°. Toto je zase naše metýnka (velice podobnou má na TR Pavlína Čmielová ). Ale jinak se metýnka dělá z kynutého těsta a dává se jen jedna náplň a drobenka. Jestli můžete, pošlete recept na Polabinskou metýnku, děkuji. :-))
Odpovědět