BAREVNÁ MÍSA 500g mrkve, 10 středních cibulí, červenou - zelenou - žlutou papriku, 175g cukru 100ml vinného octa, citronová kůra, pepř, sůl, máta Na každé očištěné mrkvi necháme kousek natě, dáme do osolené vroucí vody a povaříme 10 minut, necháme okapat. Cibuli rozpůlíme a papriky bez jádřince nakrájíme. Na pánvi při střední teplotě opatrně rozpustíme cukr a za stálého míchání necháme zhnědnout. Karamel zředíme 1/4l horké vody a octem, pořád mícháme. Cibuli na pánvi dusíme asi 15 minut při mírné teplotě, po 5 minutách přidáme mrkev, po 10 minutách papriku a dusíme. Z citronu oloupeme proužky kůry. Zeleninu rozložíme na mísu, mrkev ozdobíme proužky citronové kůry a ostatní zeleninu opepříme, můžeme ozdobit lístečky máty. ZELENINA NA CURRY 400g řapík.celeru, 200g mrkve, 1 cibuli, 4 rajčata, 200g klíčků mungo, 2 lžíce másla, curry podle chuti, sůl, bílý pepř, 200ml zeleninového vývaru z kostky, 100ml smetany 33%, 100g rýže, 2 lžičky maizeny Rýži pečlivě propereme a povaříme v osolené vodě doměkka, odstavíme a udržujeme v teple. Mungo přebereme a zeleninu nakrájíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a celer, mrkev a cibuli opečeme, poprášíme curry a opražíme. Zředíme vývarem a dusíme asi 10 minut. Asi 3 minuty před koncem dušení přidáme k zelenině rajčata i mungo a prohřejeme. Smetanu rozmícháme s maizenou a zeleninu zahustíme. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme curry, příloha rýže. PESTRÝ SALÁT 250g těstovin, svazek nať. cibulky, 500g mrkve, 200g žampionů, ledový salát, 200g uzeniny, 2 lžíce oleje, 4 lžíce octa, 1/8l čirého vývaru z kostky, sůl, pepř, špetka cukru, černé olivy Těstoviny vaříme v osolené vodě doměkka, pak je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Zeleninu, houby a uzeninu pokrájíme. Na pánvi rozehřejeme olej a žampiony opečeme do zlatova (stále mícháme a obracíme), přidáme cibulku a mrkev a krátce podusíme. Zředíme octem a vývarem, osolíme, opepříme a trošku ocukrujeme. Těstoviny smícháme s dušenou zeleninou, nakrájeným salátem a uzeninou. Přikryjeme a necháme asi 30 minut uležet. Nakonec můžeme /podle potřeby/ ještě dochutit a ozdobíme olivami.