Nejdříve očistíme a oloupeme mrkev, petržel, celer a brambory. Mrkev, petržel a celer nastrouháme nahrubo na struhadle, brambory nakrájíme na menší kousky. Do hrnce dáme máslo a necháme jej rozpustit. Přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a celer a krátce orestujeme. Poté zalijeme vroucí vodou (z varné konvice). Pečlivě promícháme a přidáme bobkový list, nové koření, pepř, sůl, kroupy. Polévku občas mícháme, ochutnáváme kroupy, zda jsou již měkké. Jakmile budou téměř měkké, přidáme brambory. Ty jsou uvařené rychle, takže je nedáváme ihned, jinak by byly rozvařenié. Jakmile jsou brambory měkké, polévky promícháme a ochutnáme, dle chuti dosolíme, dopepříme. Kdo má rád výraznější chutě, může přidat bujon, je to však zbytečné, takto je polévka, zdravá, přírodní, bez chemie.