Zeleninu scedíme, nálev odměříme, popř, dolijeme do 1/4 l vodou, rozmícháme v něm želatinu a necháme ji 1/2 hodiny nabobtnat. Nálev pak ve vodní lázni ohříváme, až se želatina rozpustí. Nálev osolíme, doplníme pepřem, octem a necháme ho vychladit. Zeleninu, drobně nakrájená vejce a salám promícháme, zalijmeme chladným nálevem a promícháme s majonézou. Vše nalijeme do formy vypláchnuté studenou vodou a necháme v chladu několik hodin ztuhnout. Formu před vyklopením ponoříme na několik vteřin do teplé vody. Tlačenku nakrájíma na cca 8 plátků a můžeme ozdobit např. petrželkou. Rada: Pro slavnostnější přílležitosti můžeme hmotu nalít do menších formiček - báboviček, vyložených mikrotenem. Postup je stejný.