SE SLANINOU A BRAMBORAMI 800g menších brambor, 2 lžíce oleje na potírání brambor, 4 malé cukety, 200g nakrájené anglické slaniny, 250g cherry rajčátek, 2 jarní cibulky, 1 červený, 1 zelený a 1 žlutý paprikový lusk, 5 stroužků česneku, 200g másla, svazeček bylinek (petrželka, bazalka, pažitka), sůl Brambory neloupeme, jen je omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky a zvolna pečeme na grilu při nižší teplotě. Během pečení lehce potíráme osoleným olejem. Máslo rozpustíme, bylinky a česnek jemně nasekáme a vmícháme do tekutého másla, podle chuti osolíme a opepříme. Z cuket odřízneme konce a i se slupkou podélně nakrájíme na hodně tenké plátky. Po jedné straně je lehce potřeme ochuceným máslem, svineme do roliček a ty pak střídavě s plátky slaniny napichujeme na grilovací jehly. Papriky bez jadérek rozkrájíme na kousky. Na další jehly napichujeme střídavě barevné papriky a třetí variantou jsou špízy s celými rajčátky, prokládané nakrájenou cibulkou. Všechny špízy potřeme bylinkovým máslem. Položíme je na rozpálený gril a opečeme, přitom je průběžně potíráme máslem. Podáváme s grilovanými bramborami, které posypeme zelenou cibulovou natí. S KUŘECÍMI STEHNY 1kg malých brambor, po žluté, zelené a červené paprice (asi po 200g), 3-4 snítky hladké petrželky, 2 stroužky česneku, 5 lžic olivového oleje, 8 kuřecích stehen (asi po 100g), 40g paprikové pasty, sůl, černý pepř Brambory vaříme ve slupce asi 10 minut, barevné papriky nakrájíme na středně velké kousky, petrželku otrháme. Brambory slijeme, necháme vychladnout a rozpůlíme. Potom je střídavě s petrželkou a paprikami navlékáme na špízy. Oba stroužky česneku nasekáme nadrobno a smícháme s olejem. Špízy touto směsí pokapeme a necháme marinovat (nejlépe přes noc). Kuřecí stehýnka potřeme pikantní paprikovou pastou a podle chuti osolíme a opepříme, na grilu opékáme ze všech stran asi 15 minut. Zeleninové špízy necháme okapat, osolíme a opepříme a asi 10 minut za stálého obracení opékáme na grilu. S TOFU 250g tofu, 2 lžíce tandoori, asi 4 lžíce oleje, 1 kukuřičný klas (asi 200g), 1 červená a 1 zelená paprika (asi 350g) 1 velká cibule, svazeček máty, 1 citron, 300g smetanového jogurtu, sůl, bílý pepř, 1-2 lžíce olivového oleje Tofu rozkrájíme na 8 velkých kostek. Koření tandoori smícháme s olejem, kousky tofu potřeme polovinou ochuceného oleje a pod pokličkou necháme asi 40 minut rozležet. Očištěnou kukuřici vaříme asi 20 minut, papriky nakrájíme na větší kousky, cibuli na dílky, mátu na proužky (pár lístků si necháme na ozdobu). Z poloviny citronu ostrouháme kůru a z druhé půlky odkrojíme proužky. Z 1/2 citronu vymačkáme šťávu, jogurt snmícháme s mátou, strouhanou kůrou a asi 2 lžícemi šťávy. Osolíme, opepříme, pokapeme olejem, posypeme citronovými proužky a ozdobíme mátou. Kukuřici nakrájíme na špalíky. Tofu navlékáme střídavě s paprikami, kukuřicí a dílky cibule na špejle. Špízy potřeme zbylým ochuceným olejem, dáme na rozpálený gril a za stálého obracení asi 10 minut opékáme. Špízy ozdobíme mátou, jogurtovou omáčku podáváme zvlášť. S BRYNZOU 1kg menších brambor, 2 cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, 200g libového uzeného bůčku, 1 cuketa, 8 žampionů, sůl, pepř, olivový olej, 150g brynzy, svazeček petrželky, rajčata na ozdobení Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme i se slupkou na silnější kolečka. Žampiony, cibule, papriky bez jádřince a cuketu nakrájíme na kousky, bůžek nařežeme na plátky. Na grilovací jehly napichujeme střídavě bramboru, červenou papriku, bůček, cibuli, cuketu, zelenou papriku a na špičku žampion. Špízy pokapeme olejem, osolíme a opepříme. Zabalíme je do alobalu, který pečlivě uzavřeme a grilujeme cca 30 minut. Pak alobal trochu rozevřeme a špízy necháme zezlátnout. Petrželku nasekáme nadrobno. Brynzu dáme do misky, našleháme a vmícháme petrželku. Rajčata nakrájíme na plátky. Na talíře dáme vždy 2 špízy, na ně rozdělíme brynzu a obložíme rajčaty.