Nejdřív pečlivě očistíme květák, opláchneme ho a rozebereme na menší růžičky. Ty potom uvaříme doměkka v mírně osolené vodě. Rovněž očištěnou a omytou karotku uvaříme do poloměkka. Scedíme ji a nakrájíme na spirálky nebo tenké nudličky. I očištěný, oloupaný a omytý celer uvaříme doměkka a rozkrájíme na malé kostičky. Mezitím namočíme plátky želatiny do studené vody a pak opatrně vymačkáme. Do předem uvařeného hovězího vývaru, který si můžeme připravit třeba z kostky, přimícháme citronovou šťávu a opatrně vmícháme i zlehka vymačkanou želatinu. Potom vývar pomalu zahříváme, musíme však zabránit tomu, aby se začal vařit. Do šesti nachystaných formiček nalijeme trochu vývaru - přibližně do výšky půl centimetru. Rozdělíme do nich spirálky nebo nudličky mrkve a pak formičky postavíme do chladničky a necháme aspik ztuhnout. Poté je znovu vyjmeme, ozdobně do nich rozložíme všechnu ostatní připravenou zeleninu, vše zalijeme zbytkem vývaru a opět dáme do chladničky ztuhnout. Před podáváním aspik vyklopíme z formiček, ozdobíme snítkami petrželky nebo pažitky, kolečky rajčat, případně natvrdo vařených vajec.