Nejdříve si nakrájíme zeleninu na takovou velikost, jakou chceme mít. Ve větším hrnci, kde se nám vleze všechna zelenina, si uvaříme zálivku. Do vroucí zálivky vsypeme nejprve cibuli a necháme přejít varem. Přidáme papriku a opět necháme přejít varem a vsypeme okurky. Po zavaření zálivky ukončíme var a vmícháme rajčata. Děrovanou lžící naplníme sklenice zeleninou a potom dolijeme zálivku. Před uzavřením sklenic přidáme olej, nejlépe slunečnicový. Na sklenici o obsahu 370 ml dáme 1 necelou kávovou lžičku a na 720 ml necelou polévkovou lžíci. Salát sterilujeme podle velikosti sklenic 15-20 minut. Rajčata mohou být různých barev, ale musí být pevná. Papriky také mohou být barevné, nejvhodnější jsou kapie. Salátovou okurku lze částečně nahradit mladou cuketou i se slupkou.