POSTNÍ KYSELICA Dáme vařit kysané zelí, trochu přisolíme. Po uvaření uděláme zátřepku ze smetany, mléka a hladké mouky. Necháme povřít, musí být hustá jako omáčka. Pak přidáme 2-3 rozkvedlaná vajíčka, osolíme (když je moc kyselá, podle chuti přisladíme), opepříme a do hotové přidáme kousek másla. Podáváme s vařenými bramborami. ŠTĚDROVEČERNÍ KYSELICA Nalijeme vodu z kysaného zelí a dáme do ní sušené hříbky. Zvlášť do hrnce dáme vařit bílé fazolky a do jiného hrnce sušené švestky - ty se vaří jen chvilku, nesmí se rozvařit. Fazolky dovaříme v kyselici s hříbkama, zahustíme mlékem, do kterého jsme přidali trochu smetany a zasmažíme máslem. SALÁT Kysané zelí, nakrájená cibule, posolit. Slaninu na kostečky rozpražit, nalít na zelí s cibulí, zamíchat, trochu pepře, cukru podle chuti. ŠLÍŠKY Hlávkové zelí nakrájíme nadrobno, osolíme, promneme až zesklovatí a pustí trochu vody. Zasypeme hrubou moukou a uděláme těsto. Z válečku těsta nakrájíme kousky a uděláme šlíšky. Uvaříme ve vodě, až vyplavou na povrch, chvilku povaříme a scedíme. Opražíme cibulku na slanině a pak přidáme kousek uzeného nebo uzeniny. Promícháme se šlíšky a zapečeme v troubě do červena.