Staňte se našimi fanoušky na:

Zelíčko podle Arabely

Autor receptu: Arabela (60 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Snadné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod. 40 min.
Speciální kritéria: Zdravé
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
11× přidáno do oblíbených

Pracovní postup:

  1. Začneme tím, že kysané zelí z obchodní sítě, které je baleno v plastovém obale, dáme do většího hrnce a minimálně třikráte je pořádně propláchneme horkou vodou, abychom je dokonale zbavili všech nežádoucích pachů, příchutí a hlavně chemických konzervačních látek. U zelí domácího toto provedeme pouze jednou za účelem odstranění větší kyselosti.
  2. Vložíme je do hrnce a krátce povaříme, poté odstavíme. Část přebytečné vody odstraníme, ale nevylejeme, může se nám později hodit.
  3. Nakrájíme libovou anglickou slaninu na větší kostky, - z toho důvodu, protože všichni konzumenti nemilují škvarky ani v takovém zelí, tedy aby si je mohli snadněji odstranit.
  4. Tuto nakrájenou slaninu dáme do dalšího hrnce, přidáme sádlo, aby se zpočátku lépe škvařila a osmažíme do růžova. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme ji mírně do zlatova. Jestli máme nadbytek mastného výpeku, odebereme jej.
  5. Nato přisypeme mouku a řádně mícháme, aby se nám nepřipálila a získala krásně nahnědlou barvu.
  6. Následně do tohoto hrnce vlejeme horké uvařené zelí i s vodou, ve která se vařilo. Spolu se sójovou omáčkou, worcestrem, vegetou, bobkovým listem, citronovou šťávou, hořčičným semínkem, mletým pepřem a cukrem dobře promícháme a pak za stálého míchání vaříme několik minut, až mouka ze základu v zelíčku zhoustne.
  7. Tehdy snížíme příkon tepla a dusíme zelí za mírného probublávání až do uvaření a získání tmavé barvy, za občasného míchání, cca 30 minut. Pokud se nám pak zdá zelíčko příliš husté, přilejeme trochu vývaru, v němž se zpočátku vařilo.
  8. Když je hotovo, necháme minimálně půlhodinku odstavené chuťově vyzrát. Vytáhneme bobkový list a můžeme servírovat.

Něco navíc:

Podáváme na předehřátých talířích jako přílohu k pečenému masíčku s knedlíkem či s vařenými brambory. Někteří nedočkavci, kteří neodolali nádherné vůni, mi zelíčko snědli jen tak ... A to je pro kuchařku tou největší pochvalou, když vidí, jak její jídlo lidem chutná. :-))) Nejlepší je ovšem konzumace až druhého dne, mnohdy to upřednostňuji. Přeji i Vám dobrou chuť !

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Bobina |6. ledna 2015
šup do oblíbených Odpovědět
kymlal |15. února 2014
zkusím Odpovědět
Victor |15. února 2014
-,-,- Odpovědět
evahu |1. srpna 2013
vyzkouším Odpovědět
svatava.adamova |11. července 2013
vyzkouším Odpovědět
ladka.berenreiterova |14. června 2013
manm Odpovědět
Jan |6. června 2013
Právě takové zelíčko miluji. Uložím a vyzkouším. Díky. :-) Odpovědět
Márč |3. června 2013
Hned bych si dala tu dobrotu, vypadá skvěle....ukládám..:-) Odpovědět
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!