Pracovní postup:
- Začneme tím, že kysané zelí z obchodní sítě, které je baleno v plastovém obale, dáme do většího hrnce a minimálně třikráte je pořádně propláchneme horkou vodou, abychom je dokonale zbavili všech nežádoucích pachů, příchutí a hlavně chemických konzervačních látek.
U zelí domácího toto provedeme pouze jednou za účelem odstranění větší kyselosti.
- Vložíme je do hrnce a krátce povaříme, poté odstavíme. Část přebytečné vody odstraníme, ale nevylejeme, může se nám později hodit.
- Nakrájíme libovou anglickou slaninu na větší kostky, - z toho důvodu, protože všichni konzumenti nemilují škvarky ani v takovém zelí, tedy aby si je mohli snadněji odstranit.
- Tuto nakrájenou slaninu dáme do dalšího hrnce, přidáme sádlo, aby se zpočátku lépe škvařila a osmažíme do růžova. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a smažíme ji mírně do zlatova. Jestli máme nadbytek mastného výpeku, odebereme jej.
- Nato přisypeme mouku a řádně mícháme, aby se nám nepřipálila a získala krásně nahnědlou barvu.
- Následně do tohoto hrnce vlejeme horké uvařené zelí i s vodou, ve která se vařilo. Spolu se sójovou omáčkou, worcestrem, vegetou, bobkovým listem, citronovou šťávou, hořčičným semínkem, mletým pepřem a cukrem dobře promícháme a pak za stálého míchání vaříme několik minut, až mouka ze základu v zelíčku zhoustne.
- Tehdy snížíme příkon tepla a dusíme zelí za mírného probublávání až do uvaření a získání tmavé barvy, za občasného míchání, cca 30 minut. Pokud se nám pak zdá zelíčko příliš husté, přilejeme trochu vývaru, v němž se zpočátku vařilo.
- Když je hotovo, necháme minimálně půlhodinku odstavené chuťově vyzrát. Vytáhneme bobkový list a můžeme servírovat.
Něco navíc:
Podáváme na předehřátých talířích jako přílohu k pečenému masíčku s knedlíkem či s vařenými brambory.
Někteří nedočkavci, kteří neodolali nádherné vůni, mi zelíčko snědli jen tak ... A to je pro kuchařku tou největší pochvalou, když vidí, jak její jídlo lidem chutná. :-)))
Nejlepší je ovšem konzumace až druhého dne, mnohdy to upřednostňuji.
Přeji i Vám dobrou chuť !