Pórek omyjeme, očistíme a nadrobno pokrájíme. Cibuli najemno posekáme. Do zeleninového vývaru vložíme pórek, cibuli, celý pepř, bobkový list a tymián, uvedeme do varu a chvilku povaříme. Vývar scedíme a opět uvedeme do varu. Bambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Kedlubny oloupeme, omyjeme a nakrájíme na hranolky. Zelí omyjeme, podélně rozčtvrtíme a odstraníme košťál. Listy nahrubo nastrouháme. Mrkev oloupeme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Všechnu připravenou zeleninu vložíme do vroucího vývaru a vaříme zhruba 10 minut. Uzené maso nakrájíme na nudličky nebo drobné kostičky a vložíme do zelňačky. Hotovou polévku podle chuti osolíme opepříme. Při podávání na talířích můžeme ozdobit kerblíkem.