Staňte se našimi fanoušky na:

Žemlový hubník

Autor receptu: Jedlík-senior (212 receptů)

Množství: neuvedeno
Obtížnost: Středně náročné
Příprava: neuvedeno
Vaření: 1 hod.
Speciální kritéria: neuvedeno
(0 hlasů)
Ohodnotit recept
6× přidáno do oblíbených

Ingredience

  • sůl
  • pepř
  • máslo (na vytření pekáčku a lupínky na vršek, podle potřeby)
  • mléko
  • 300 g sušených hub - lesní směs
  • 100 g špeku
  • 5 žemlí
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku

Pracovní postup:

Na vyškvařeném špeku orestujte nasekanou cibuli, přidejte houby (předem namočené ve vodě), osolte a opepřete, zprudka restujte za občasného míchání asi 30 minut, dokud nezačnou vonět. V misce mezitím zalijte mlékem na plátky nakrájené žemle tak, aby se vsáklo, ale žemle byly jen provlažené. Hned jak jsou houby hotové, nechte je zchladnout a přidejte k žemlím. Zároveň do misky rozklepněte celá vejce, přidejte lisovaný česnek, hmotu případně dochuťte, dobře promíchejte a rozložte rovnoměrně do máslem vytřeného pekáčku. Povrch uhlaďte a poklaďte lupínky nakrájeného másla. Pečeme 20-30 minut ve vyhřáté troubě, až se na povrchu udělá zlatá křupavá kůrka. Jíme teplý, jako samostatný pokrm, se zeleninovým salátem nebo jako přílohu k pečené či dušené rybě.

Komentáře a dotazy…

Přidejte komentář:
Odeslat

Pro vkládání komentářů se přihlašte, prosím.

Buďte první, kdo vloží komentář!
Buďte první, kdo položí autorovi dotaz!