Kvas - 1. den 25g celozrnné žitné mouky, 60ml vlažné vody (40°C) V zavařovací sklenici promícháme mouku s vodou, zakryjeme fólií a necháme na teplém (30°C), místě. Kvas - 2. den 25g celozrnné žitné mouky, 60ml vlažné vody (40°C) Do sklenice z prvního dne přidáme mouku i vodu, promícháme, zakryjeme a vrátíme do tepla. Pokračujeme ještě 2-3 dny, nebo do doby, kdy se na kvasu tvoří bubliny, nabude na objemu a začne být cítit "zkvašeně". Kvásek 50g kvasu,150g celozrnné žitné mouky, 300ml vlažné vody Vše smícháme do velmi tekutého těsta, přikryjeme a necháme 12-24 hodin stát v teple, dokud se na kvásku nezačnou tvořit bubliny. Zbytek kvasu si schováme na další chleby - pokud budeme péct často, necháme ho v pokojové teplotě a dokrmujeme, pokud ne, dáme ho do lednice a krmíme jen jednou za měsíc. Před použitím ho vyndáme z lednice a krmíme tak, jako na začátku. Chléb: 440g kvásku,330g žitné mouky (celozrnné nebo obyčejné),1 lžička soli, 200ml vody vlažné vody Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem. Smícháme všechny ingredience a uhněteme těsto. Pokud možno nepřidáváme mouku; pokud se těsto lepí, navlhčíme si ruce. Těsto přendáme do připravené formy, zakryjeme folií a necháme v teple 2-8 hodin, až zdvojnásobí svůj objem. Troubu předehřejeme na 240°C a pečeme asi 10-15 minut. Poté teplotu snížíme na 200°C a pečeme ještě asi 40-50 minut. Necháme vychladnout na mřížce a před podáváním ještě den odpočinout.